注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

当我老了,我仍选择善良

 
 
 

日志

 
 

上海闲话  

2012-08-31 14:28:23|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

      普通话的普及是很必要的,但是上海话也绝对不能丢。

      上海市政协委员、著名沪剧演员马莉莉指出:规范和保护上海话应提上日程,是弘扬城市文化,留住城市之灵魂。上海母语濒临危机!现在的孩子从幼儿院开始经不讲话上海话了,与别人已经不能用上海话沟通了,这样会慢慢流失母语。沪剧以上海话为支撑,离开了地方语言、离开了听不懂上海话的观众,沪剧怎么能长此传承下去,更不要不要说发展了。

      保护上海话,就是保护上海城市文化。她还建议电台和电视台每天花半个小时,用上海话播报新闻。在公交、轨交报车站名字时,用三种语言:英语、普通话、上海话。

      不知道大家有没有注意到,现在有不少外来人士,也在积极的学习上海话,他们都称自己是“新上海人”。他们也在为普及上海话作努力。

      你的上海话说的标准吗?家中的小孩上海话说的好吗?是不是很“洋泾浜”?请大家为普及上海话、保护城市文化作业一点贡献!

      下面是【转载】的文章,听听你的上海话有没有他们讲话的好。

 


 

弄堂茄山河
便利店 烟纸店
上海话 - 喜洋洋 - 喜洋洋
亦君/画
HideNewsPic();
  文/食家饭(80后)

  (一)

  半夜写稿,泡一壶乌龙,剥只赤豆粽子当宵夜,发觉屋里呒没绵白糖。

  夜里凉丝丝个,香樟树个叶子散发出香味道。走到小区门口头,勿到300米个距离,总共有勿下八家二十四小时便利店,结棍喔,上海就是搿点好,买眼东西是真方便。家常过日脚,肉下锅子,发现黄酒用脱,吃香烟寻勿着自来火,小囡半夜三更想吃冰淇林,侪可以垃拉屋里附近个二十四小时便利店统统买着。

  (二)

  出上海,老少看到其他城市也有迭能个便利。一趟垃拉南方个省会城市出差,还是个市中心个酒店,周边倒也闹猛,商厦、饭店、发屋、小铺并勿少,但就是寻勿到个便利店。我又是个手边勿备点点心、小食、酸奶、水果之类就勿安心个人。惶惶然走了七八条马路,总算寻到一家面包房,买了两只蛋糕算数。上世纪90年代初去香港,别个还好,实在羡慕马路浪向个“七点十一点”。好像啥侪有。勿管住垃拉啥地方,只要寻到最近个“七点十一点”,就觉着虽然离乡,仍垃屋里个安然。

  (三)

  其实从前个上海,也是有便利店个,上海人叫烟纸店。多数垃拉是转弯角落、弄堂巷口。一个小得勿能再小个门面,卖点日常零碎物品。我记得小辰光弄堂口的烟纸店,是一个老头独家经营。香烟是可以拆开一支支卖个。弄堂里个邻居,要紧需要一包自来火,一刀草纸,侪可以赊账。阿拉小囡向往个,则是夜到收摊前个清仓处理个断棒冰。四分洋钿一根个棒冰,装垃拉保温桶里,如果断了棒头,就会减价出售,只要三分洋钿一根,有常时老头急了收摊,二分洋钿也是买得到个。迭个对小囡来讲,是极大个优惠搭诱惑。

  埃个辰光个上海,有一家名气老响个通宵营业个国营便利店,叫“星火日夜商店”。星火日夜商店就跟伊个名字一样,是当时冷落荒芜个深夜里个一点星光。星火商店勿仅供应日常生活所需,还拨拉凌晨进城个菜农提供休息个场所,冬天介一杯热开水,三伏天是一盆冷水毛巾搭清凉油。商店里甚至常备黄鱼车,商店每个工作人员侪会得骑,居民们只要有急需,侪可以得到帮助。星火日夜商店个进货,真正有市场概念。只要顾客问得多,商店就会尽量补充品种。即使垃拉现在,恐怕也勿是每一家超市商店侪具备个。真个勿得勿佩服上海人超前个商业意识、服务意识。上海垃拉中国乃至全世界能始终保持商界翘楚地位,也就一眼也勿奇怪了。

  (四)

  小时候,屋里附近个徐汇区中心医院对面就有一家星火日夜商店。我是个体弱个小囡,半夜里常有头疼脑热。爸爸抱我去医院吃药打针完毕,热麻弱小个我吃苦头,总归会带我去星火日夜商店买一两块点心。平时自己拿零花钿买焦香个中元蛋糕,生病了,我就发嗲要一块贵一点个鸡心蛋糕,嫩黄嫩黄个,中间镶了一粒瓜子。鸡仔饼搭桃酥侪忒油,我改拣一块苔条饼,上面交关芝麻。一旁常看见有跟我一样,看完急诊面孔浪挂了眼泪水个小囡,捧一小块糕饼或者一根棒头糖,就垃拉店堂融融安静个灯光里吃起来。对一个受了伤病或者针药恐惧个小朋友来讲,星火日夜商店,大概就是代表安全个乐园。

  (五)

  便利店也好,烟纸店也好,便利个是生活,抚慰个总是人心。像星星之火,何须燎原,只要垃拉夜空中静静明亮,便有温暖,便勿孤单。

  编者语:现在个“便利店”搭从前个“烟纸店”最大个差别,是“便利店”个价钿比一般商店贵【ju】,而“烟纸店”物事个价钿比一般商店便宜,而且有个能拆散卖。



 
  评论这张
 
阅读(60)| 评论(11)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017